17.09.06

NATIONSMÖTE

 Denna vecka under tisdagen den 5 september ägde terminens första nationsmöte rum. Men vad innebär egentligen ett nationsmöte? Jag minns första gången jag fick höra om ett sådant möte, jag visste inte vilka det gällde för eller hur det skulle gå till. Vad gör man? Vilka är där? Och vad innebär det? Eftersom flera nationsmöten kommer hållas nu i höst tänkte vi att vi skulle reda ut lite oklarheter för er som var som jag, med en dålig aning om vad som gäller.

 När man kallar till nations möte sker detta via Malmö Nations hemsida där det skickas ut en så kallad Kallelse som även sätts upp på expeditionens anslagstavla. Då kan det ut såhär:

 Exempel från tisdagens möte 5 september 2017.

Föredragningslista

1. OFMÖ

2. Mötet stadgeenligt utlyst

3. Föredragningslistans godkännande

4. Upprättande av röstlängd och utseende av tre rösträknare.

5. Justering av protokoll från nationsmöte 2017-05-15

6. Meddelanden

7. Förrättande av Nationsval

8. Övrigt

9. OFMA

Kommentar till föredragningslista:

4. Protokoll finns att tillgå på expeditionen

Medtag legitimation samt giltig studentlegitimation

 

Varmt välkomna,

Alex Evander

Malmö Nations Qurator

Fanny Nyström Valberedningen
Carl Palm Valberedningen
Jacqueline Morey Kollegiet
Fabian Lundberg Kollegiet

Det första jag tänkte på var: vad betyder OFMÖ och OFMA? Svaret är kort och gott förkortningar för Ordförande Förklarar Mötet Öppnat och Ordförande Förklarar Mötet Avslutat. Detta tog mig tre möten till att förstå…

På ett Nationsmöte är alla nationens medlemmar välkomna, eftersom Nationens val ska ske så demokratiskt som möjligt. Man ser därför gärna att alla medlemmar, funktionärer och tjänstemän närvarar för att få ett så rättvist val som möjligt.

Mötena är väldigt intressanta, just eftersom man får möta sina nya tjänstemän och man får en klar och tydlig presentation om vad Valberedningen och Kollegiet gör och vilka dem är, mer än en mytomspunnen legend. Det sker på gammalt hederligt vis genom att man fysiskt klubbar igenom alla förslag, och att mötet utgår från ett klart och tydligt protokoll. Låter inte jättespännande, men är väldigt kul! Det är lärorikt att se hur ett val går till, man lär sig lite kring retorik och tal, men även så klart om nationen!

Nationsmöten går som sagt ut på att på ett demokratiskt vis tillsätta tjänstemannaposter och övriga poster inom nationen. På nästa möte kommer ProQurator Social och Qurator att väljas, och senare i höst ännu fler nya tjänstemän, valberedningsledamöter samt Kollegieledamöter. Detta får ni inte missa!

Nu när ni har lite bättre koll på vad det egentligen handlar om, så kila ner i puben vid nästa nationsmöte – men glöm inte legitimation och studentlegitimation! OBS, för att kunna gå på ett Nationsmöte gäller det att du är medlem i den nationens möte du tänkte vara med på!

 

Detta klubbar vi på, men först på lördag! (Casanova)