17.05.20

STUDENTVÄRDARNA DACHO & JESPER

Jesper och Dacho
"Jag är en studentvärd och besvarar gärna dina frågor"

Jesper Nyberg

 

Född?

1 mars år 1992 i Jönköping

Läser?

Ämneslärarutbildning inriktning gymnasieskolan

Uppväxt?

Född och uppvuxen i Trelleborg, så långt söderut du kan komma i Sverige.

 Livsmotto?

Dela ditt liv med människor du har kul med och ha kul varje dag.

 Vad gör en studentvärd på Malmö Nation?

Posten är ganska ny och riktlinjerna är därför inte riktigt färdiga, jag och Dacho bedriver därför ett år av utvärdering för framtida Studentvärdar. En studentvärd på Malmö Nation ska verka för att skapa en bättre stämning på våra nattklubbar. I huvudsak arbetar vi idag med sittningar samt som entrévärdar där vi ser till att folk betalar för sig i entrén eftersom det annars är relativt enkelt att smita förbi. Mer pengar till nationen – mer kul för alla medlemmar.

 Vad är skillnaden mellan en studentvärd och en vanlig vakt?

En vanlig vakt har befogenheter som har stöd i lag, vilket bland annat innebär att de med våld (om så behövs) får eskortera ut människor från området. Nattklubbar med allmänt tillstånd måste även ha en vakt per en viss mängd människor.

Vi som Studentvärdar är snarare något av ”mood managers” där vi vill att alla besökare ska få ett leende på läpparna efter vårt möte. Vi är inte där för att kontrollera säkerheten utan snarare skapa en tryggare stämning för besökare. Vi är alltså där för er besökare och inte som ordningsvakter.

 Fick ni gå någon utbildning innan ni blev studentvärdar?

Nej, jag och Dacho har ett långt engagemang på nation och varit här (ganska) många terminer. Vi har stor kännedom om människorna som ofta besöker våra klubbar och har därför den pondus som behövs för att våga säga ifrån när människor inte beter sig.

 Hur ofta jobbar ni?

Det varierar stort. Vi jobbar utifrån behov, men i snitt ett par gånger i månaden.

 Hur är Dacho som kollega?

Dacho är en väldigt bra kollega. Vi är bra vänner utanför ”jobbet” och därför vet vi var vi har varandra. Han är väldigt öppen för att möta nya människor och tar mer än gärna en diskussion med en full besökare om att hen behöver ta ett eller fem glas vatten, han jobbar förebyggande och jag tror att han vill att folk ska ha lika kul på Casanova som vi själva har.

Vilka olika typer av svåra situationer kan uppstå? Och hur tar ni er an den här typen av problem?

De svåraste situationerna som uppstår är när vi inte gjort vårt förebyggande jobb och sett till att människor inte blir för fulla för sitt eget bästa. Det kan handla om en överserverad person som behöver komma ut från klubben. Det är inte alltid så lätt att övertala personen om att jag som Studentvärd är nykter och att jag har en bättre möjlighet att avgöra personens berusningsnivå än den själv. Folk har en tendens att tro sig vara mer nykter än vad de egentligen är. Det bästa vi kan göra är att prata med personerna, vara trevliga och ha en kompiston i samtalet. Det brukar ofta göra susen.

 Vilket är ditt bästa minne från posten?

Enskilda minnen är svåra att värdera. Men det absolut bästa med posten är alla härliga personer som kommer fram till en under en sittning eller nattklubb och pratar med en och ställer frågor eller bara säger hej. Gör det mera!

Dachassa Gebeyehu

 

Född?

24 september 1993

Läser?

Service management Logistik

Uppväxt?

Kälvesta i Stockholm

Familj?

Mamma, Pappa och två äldre bröder

Livsmotto?

Carpe Diem

 Hur är Jesper som kollega?

En bra kollega, vi är vänner så jobbet blir enklare. Vi kommer bra överens och kompletterar varandra väl.

Vilka olika typer av situationer kan uppstå? Och hur tar ni er an den här typen av problem?

Det är alltid minst en på varje sittning som glömt legitimation hemma hos personen de förfestat hos. Det blir alltid en massa krångel med att lösa så den personen får nycklar för att cykla och hämta plånboken. Någon kan vara lite för berusad, men då får man be denna ta med en kompis och gå hem.

Varken jag eller Jesper har under terminerna hamnat i allt för jobbiga situationer som inte går att lösa verbalt.

Vilket är ditt bästa minne från posten?

När Indek hade sittning på en söndag och en kille, jag ansåg var för berusad för att komma in, började argumentera. Det hela slutade med att vi båda skrattade åt situationen eftersom att det till en början bara var väldiga argument från hans sida om hur han skulle försöka motbevisa sin fyllenivå.