17.02.10

STORA KK LILLA PQ

Gustaf Hjelm och dåvarande PQS under en valborgsyra
Gustaf Hjelm i Lund under sin tid på Malmö Nation

Vad är stora KK och lilla PQ?

Stora KK och Lilla PQ är en bal som hålls var tredje år tillägnad quratelare och quratorer. Där stora KK är för quratorer och Lilla PQ är för quratelare. I år hölls Stora KK på AF borgen och Lilla PQ i festsalen på Grand Hotel. Inom begreppet quratelare finns även husförmän och notarier. Sen kan quratelet se olika ut från nation till nation, alla har inte samma uppdelning som Malmös.

Har du gått på balen tidigare?

Ja, jag gick förra gången också (år 2014).

Var Stora KK år 2014 eller år 2017 roligast?

Årets självklart, får man ju ändå säga. Förra gången var precis efter att jag klev av som qurator och då var man fortfarande inne i svängen. Nu när man får möjligheten att komma tillbaka blir det på ett helt annat sätt när man får träffa alla vänner igen och det är fantastiskt roligt.

Vad har du gjort på Malmö Nation?

Jag satt som qurator 2013 sen var jag sexmästare år 2012 och sen var jag övermarskalk år 2011. Innan det har jag varit engagerad som funkis i alla möjliga lag och har även jobbat mycket på Gyllene Kalven innan jag klev in i marsalkeriet. Gyllene kalven var dock i en annan form då om man jämför med hur det är nu. Det var mer regelbundet så att säga, en gång i månaden.

Hur många baler har du gått på i Lund?

 Hmm, det var en väldigt bra fråga. Om man inte räknar alla baler jag jobbat som övermarskalk, marskalk eller som sexmästare så kanske tolv. Eller tio kanske, tio kan jag säga med gott samvete.

Snart kommer posterna Notarie och PQE lysas, vad har du att säga till dem som eventuellt funderar på att söka?

 Det kommer bli det roligaste året i ert liv. Så glöm inte att stanna upp i all hets och njuta. Förvänta er hårt jävla slit, det är inte direkt en ”walk in the park”. Det är ett tufft jobb men fruktansvärt mycket roliga evenemang under tiden. Men som man kan säga om allt, det blir vad man gör det till! Desto mer du är delaktig desto roligare blir det men det är upp till personen själv. Så om ni skulle få en av posterna, var med på allt ni kan!