Svensk entreprenör på andra sidan Atlanten

Många av oss har drömmar och idéer, men det är få som förverkligar dessa. En kille som har vågat ta steget är Sebastian Lindén. Sebastian bor för tillfället i New York där han pluggar företagsekonomi med inriktning på strategisk design och management på Parsons School of Design.  För ett år sen befann han sig i Lund men kände en längtan efter något större och sökte sig då till Parsons.  Förutom att studera flitigt har Sebastian hunnit med att jobba i Oslo för reklambyrån Studio Total, skapat en egen app och företaget Qaos. Tråkigt nog räckte inte Gripens budget till en resa för ett personligt möte med Sebastian men som tur är finns Skype! Över ett samtal gjorde vi en intervju med denna driftiga kille!

 

1463539_10153503572625650_1019342960_nSebastian Lindén

– Varför bestämde du dig för att flytta till New York?

Främst för att utbildningen passade mig bra! Jag är inte en fantast av teori utan föredrar att jobba i projektform vilket vi oftast gör här. Sen ville jag bygga ett brett kontaktnät utanför Sverige. Jag har alltid gillat New York också! När jag besökte Parsons i februari 2013 fick jag ett gott intryck och valet kändes givet!

– Vad får du inspiration från?

Lite allt möjligt, vardagen tror jag! Jag tänker på saker jag eller andra behöver, sedan klurar jag på olika idéer och kollar vad som redan finns och hur jag kan göra mina idéer unika/bättre.

– Du har ju jobbat på den mytomspunna byrån Studio Total! Hur var det att jobba där?

Det var kul! Jag fick mycket ansvar och lärde mig massor!

– Vad var tanken med appen Getrid? Hur fick du idén till den?

Getrid är en app där folk lägger upp saker som de vill skänka bort, samtidigt som man kan “fynda” och se vad som skänks bort i sin omgivning. Vi fick tanken i december 2013. Tanken med Getrid var att visa hur vi kan göra något otroligt enkelt, som bygger på användarvänlighet, utan Facebook-login och registreringar. Något som många utvecklare tar för givet att ha med bara för att de kan. Vi ville också uppmuntra folk att på ett lätt sätt visa sin generositet. Vi ville helt enkelt göra en app som är bra för alla.

– Vad är dina bästa tips för folk som vill utveckla sig själva och sina idéer?

Att bara sätta igång. Man lär sig nya saker av varje misstag. Våga få massor av nej så får du minst några ja tillbaka!

– Vad är nästa sak du vill uppnå?

I Getrids fall blir det USA-lanseringen och utveckling av Androidversionen som är mina närmaste mål. Jag vill ständigt göra nya saker och från varje projekt tar jag med mig något nytt som underlättar i nästa projekt. Ett sidoprojekt som jag för tillfället har är The Parsons Agency som är en onlineplattform som kopplar ihop Parson-studenter med riktiga företag att jobba i projekt med. Vi har dessutom några andra appar under utveckling men det tänker jag inte berätta mer om här!

Josephine Maxén
 Text: Josephine Maxén