Karnevalgeneralerna i Heta Stolen

Karnevalen ligger runt hörnet och förväntan vibrerar i den varma vårluften. Att karnevalen är vårens mest hypeade evenemang är det ingen som gått miste om. Men vad spektaklet egentligen innebär är det få som verkar veta. För att luska ut så mycket som möjligt om Malmö Nations spektakulära och omtalade Kontroversival och för att komma våra nyblivna generaler lite närmare inpå livet har vi satt dem i heta stolen.

Karnevalsgeneralerna

För ett halvår sedan var det få som visste vilka William Personne och Pontus Berg-Ekman var. I höstas kanske ni hade turen att spana in en barbröstad Pontus i full färd med att flytta in i sitt rum på gräddis som nybliven malmönationare eller så kanske ni beställde en Fireball eller två av funkis-Wille i baren på Casanova. Nu vet de flesta namnen på männen bakom rodret till vårens största evenemang men…

…nu vill vi lära känna er bättre! Wille, berätta lite om Pontus. Vem är denna långhåriga man med konstig dialekt?

Wille: Pontus är en tjugofyraårig falkenbergare som lever i nuet. Han har en avslappnad inställning till livet och tar varje dag med en klackspark. Jag skulle vilja säga att Pontus är den konstnärliga och kreativa av oss, medan jag är den strukturerade och organiserade. Vi kompletterar helt enkelt varandra. Han är dock extremt slarvig – att tappa bort nycklarna två gånger om dagen hör inte till ovanligheterna…

 

Kompletterar varandra alltså, innebär det att Wille är “killen med kollen”?
Pontus: Ja, det skulle man kunna säga. Wille är motsatsen till mig, han vet alltid vad som skall göras. När jag såg honom första gången på innergården tänkte jag ”Fan, vad den killen ser bajsnödig ut”. Han är dock, tro det eller ej, en mycket rolig tjugoettårig snubbe från Stockholm som har väldigt lätt att anpassa sig till sociala spel.

 

 Vem är det som har intagit ledarrollen i er duo då?
Wille: Det går egentligen inte att säga då vi delat in arbetet efter ansvarsområden. Jag ansvarar exempelvis främst för personal, själva karnevalsområdet och byggnationerna…

Pontus (avbryter): Wille ansvarar alltså för allt det tråkiga, haha… Jag ansvarar för artisterna, marknadsföringen och alla filmer. Men vi gör dock det mesta tillsammans.

 

Hur ser era roller ut under karnevalsdagarna? Blir det enbart jobb och slit eller kommer ni att få tid till att njuta lite själva?
Pontus: Vi kommer självklart att ha det övergripande ansvaret under hela karnevalen, resten sköter quaratelet i vanlig ordning. Mitt ansvar är att se till att allt flyter på smärtfritt, exempelvis att artisterna befinner sig på rätt plats vid rätt tidpunkt och att allt fungerar som det ska vid barerna. Wille kommer att axla rollen som säkerhetsansvarig.

Wille: Min roll låter nog mer spexig än vad den i själva verket är. I dagsläget har jag ärligt talat inte den blekaste aning om vad mitt ansvarsområde innebär…

 

 Okej, men då har vi lärt känna er lite bättre. Nu är det dags för er att avslöja lite smaskiga detaljer om karnevalen. Vad innebär egentligen kontroversival?
Pontus: Grundtanken har alltid varit att skapa en”hype” kring karnevalen. Vi vill skapa en mystik kring hela evenemanget, en snackis, exempelvis genom pre-karnevalkvällar på Källaren och filmer med oklar betydelse. Det är en lång historia som sträcker sig längs hela terminen, snarare än tre intensiva dagar i maj.

Wille: Själva temat i sig bygger väl egentligen på att vi är kontroversiella i allt vi gör på alla olika plan. Vi är kontroversiella när vi går emot Malmö Nations traditioner, styrelse och quaratel. Vi bokade exempelvis Goldfish till Källaren, vilket är kontroversiellt och bara en försmak på vad som komma skall. Det har nog aldrig hänt i Lunds historia att en världsartist spelar på en nationsklubb…

Pontus: Vi kommer helt enkelt inte att planera en tredagarsfest á la Valborgsyran, utan ställa till med en djävla fest och ta karnevalen till en helt ny nivå.
Hur kommer karnevalsområdet att spegla temat?
Wille: Först och främst kan jag säga att man aldrig kommer behöva lämna området, utan allt man behöver för att överleva och ha kul, så som mat, alkoholhaltiga drycker och cigaretter, kommer att finnas inom nationens murar. Ovalen kommer att utstråla utopi, en glad värld med mycket färger, glädje och sommarkänsla. Lite Alice i underlandet inspirerat. Vi kommer att röja undan buskar samt cykelskjulet och det stora trädet kommer att utsmyckas. Här kommer exempelvis Kely Starlight och Zwette att spela. Mellangården kommer att förvandlas till motsatsen, det vill säga en dystopikänsla där det är sönderfallet och smutsigt med hårdare elektronisk musik. Förutom en 19,5 meter lång scen längst hela casahuset kommer en läktare längs hela mellanhuset att byggas.

Pontus: Ja, precis och sedan kommer även garaget mer eller mindre alltid stå öppet för alla som vill gå ner och ravea. Vi kommer att mörklägga hela utrymmet och installera en sjuk ljussättning så att det känns som om man kliver ner i en riktigt rå nattklubb. Gillet kommer dessutom stå öppet varje kväll med artister så som Bauer, Anna Korsgren och Landford.

Kontroversival

På tal om artisterna, vad har ni att säga om dem?
Pontus: Vi är grymt nöjda! Ambitionen var att få en så stor spridning i genrer som möjligt och att fler än malmönationare skulle bli lockade att komma hit. Malmö Nation är idag igenkänt med mainstream housemusik. Vi vill därför göra det kontroversiellt genom att gå mer mot festivalhållet med en stor spridning av musikgenrer.

Wille: Det var redan från början vår ambition att ha en stor världsartist som inte tidigare varit i Lund. Laidback Luke är Malmö Nations absolut största artistbokning någonsin. Vi ville göra någonting stort som ingen annan hade sett.

 

På tal om Laidback Luke… Vi undrar såklart, när spelar han?
Pontus: Han kommer att spela söndagen den 18 maj.

 

Då antar vi att det är på stora scenen på mellangården?
Wille: Kanske det kanske… Eller kanske det inte ens blir på innergården… Who knows. Den som lever får se!

 

Laidback Luke är visserligen stor, men förutom det – varför ska man välja kontroversivalen framför de andra nationernas karnevaler?
Wille: Ja, it goes without saying. Vi sålde slut samtliga biljetter på en timme och fyrtio minuter. Jämför man de olika nationernas prisbilder är de ganska lika. Skillnaden är dock att Malmö Nation utan tvekan har bäst line-up med 13 olika artister och ett karnevalsområde som inte liknar någon annan nations.

Pontus: Vi kommer dessutom att överrösta alla andra nationer då vi har det absolut bästa ljudet som finns att tillgå i alla kategorier. Dessutom vet alla att Malmö Nation alltid är en djävligt bra fest.

 

Men varför #jagvaldefel, om vi uppenbarligen valde rätt?
Wille: Det är ju kontroversiellt mot #jagvalderätt…

 

Och som vi alla säkert undrar; vad symboliserar egentligen den mystiska masken som dyker upp med jämna mellanrum?
Pontus: Det enda vi kan avslöja i dagsläget är att masken är en slags symbol för att gömma sig bakom sina åsikter.

 

Vi ser på era hemlighetsfulla leenden att masken kommer att agera mer än bara en symbol för att gömma sig bakom sina åsikter… Innebär det att vi kan förvänta oss fler överraskningar?
Wille: Storyn är inte slut ännu, men mer än så kan jag inte avslöja.

 

Kom igen nu, avsluta med något avslöjande… Vi är nyfikna!
Pontus: Mitt tips är att försöka hitta mig och Wille på en busy casa-kväll. Då kan ni möjligen lyckas klämma ur oss någonting…

 

5 snabba med de självutnämnda PQK (ProQuarator Karneval)

Dystopia eller utopia? Wille: Utopia / Pontus: Dystopia

Mellangården eller ovalen? Wille: Ovalen / Pontus: Mellangården

Utekväll eller hemmamys? Wille: En blösig utekväll, helt klart / Pontus: Hemmakväll med tända ljus

Casa eller Källaren? Wille: Casanova, där finns det alltid chans till hångel / Pontus: Jag måste nog välja Källaren, det är mer mitt forum.

Blondiner eller brunetter? Wille: Blondiner / Pontus: Jag tycker snarare att det handlar om “tits and ass” än hårfärg. 

 

Elinor Magnusson Caroline Lindwall
 Text: Elinor Magnusson & Caroline Lindwall